18 Νοε, 2019

Νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό στις αρχές Μαρτίου προτίθενται να συγκαλέσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Στόχος, η βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Άγκυρα, για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίση.


Οι 28 αρχηγοί κρατώνκαι κυβερνήσεων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες σε μία ευρωπαϊκή σύνοδο αφιερωμένη στις διαπραγματεύσεις για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβαν "ομοφώνως" ότι η αντιμετώπιση της μεγαλύτερης από το 1945 μεταναστευτικής κρίσης πρέπει να είναι "ευρωπαϊκή" και όχι "μονομερής".
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Αυστρία, η οποία αποφάσισε να επιβάλει καθημερινό ανώτατο όριο στην είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της.
Υπάρχουν "εκείνοι που συνεχίζουν να ελπίζουν ότι μπορούμε να βρούμε λύση όλοι μαζί και εκείνοι που το πιστεύουν όλο και λιγότερο και, κατά συνέπεια, λαμβάνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες", δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πρέπει να τονισθεί "ότι ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία παραμένει πολύ υψηλός", τονίζουν στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής οι 28.
Περισσότεροι από 84.000 άνθρωποι έχουν φθάσει από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

"Πριν από τη σύνοδο αυτή υπήρχαν εκείνοι που αμφέβαλλαν για την ανάγκη επίλυσης της κρίσης των προσφύγων από κοινού με την Τουρκία ... Επιβεβαιώσαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μία καλή, έξυπνη και συνετή συνεργασία με την Τουρκία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξερχόμενος των συνομιλιών.
Το διακύβευμα είναι η εφαρμογή του "σχεδίου δράσης" που συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, με στόχο τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία προς την Ελλάδα, είτε μέσω της βελτίωσης της επιτήρησης των συνόρων, είτε μέσω της διαχείρισης των προσφύγων.

"Υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσπάθειες εκ μέρους της Τουρκία", σύμφωνα με τους 28.
"Έχουμε τις συμφωνίες με την Τουρκία, για τον έλεγχο των διακινητών, και με το ΝΑΤΟ, το οποίο θα μπορούσε, εάν όλα πάνε καλά, να πλέει στο Αιγαίο από την ερχόμενη εβδομάδα", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

"Όταν κάνουμε απολογισμό όλων των φίλτρων ... πρέπει να επιτύχουμε έναν έλεγχο της ροής, ώστε, όταν φθάσει η άνοιξη, να μην έχουμε τους αριθμούς του προηγούμενου καλοκαιριού", πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός.
"Η δυσκολία στο προσεχές διάστημα είναι να διαπιστωθεί εάν η συνεργασία με την Τουρκία θα επιτρέψει να φθάσουμε σε επαρκή αποτελέσματα για να αποφύγουμε ένα σχέδιο Β, δηλαδή περαιτέρω κατακερματισμό της ζώνης Σένγκεν από την καθιέρωση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μέσω ασυντόνιστης πρωτοβουλίας ορισμένων κρατών μελών", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.
Η μονομερής απόφαση της Βιέννης "αιφνιδίασε" ορισμένες χώρες, κυρίως αυτές που βρίσκονται στο διάδρομο των Βαλκανίων, σύμφωνα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. "Η αυστριακή απόφαση δείχνει ότι είναι επείγον να επιτύχουμε".
Η Αυστρία επιβεβαίωσε στις
Η Επιτροπή επέκρινε με δριμύ τρόπο την απόφαση, η οποία χαρακτηρίσθηκε "απολύτως ασύμβατη" με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο από τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, σε μήνυμά του προς την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας.

Από την πλευρά τους, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης απείλησαν με ενίσχυση της προστασίας των συνόρων τους, εάν η ροή δεν μειωθεί μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, πράγμα που θα σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της", σύμφωνα με τσέχο υπουργό.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, πρέπει να γίνει μία "εξαντλητική συζήτηση" κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου κορυφής του Μαρτίου, κατά την οποία πρέπει να αποφασισθούν "επιπλέον κατευθύνσεις" και να γίνουν "επιλογές".

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3