25 Ιαν, 2020


  Σαν σήμερα... τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς  με τη φράση «Alors, c'est la guerre» είπε ΌΧΙ στο τελεσίγραφο του Ιταλού Πρέσβη Εμμανουελέ Γκράτσι.  

 Με μια γαλλική φράση ο Πρωθυπουργός  αρνήθηκε τη διέλευση των ιταλικών στρατευμάτων στα ελληνικά εδάφη και την κατάληψη των αεροδρομίων και άλλων συγκοινωνιακών κόμβων. Όμως, τίποτα δεν τον έκανε να διστάσει, ούτε καν οι εκβιασμοί του Ιταλού Πρέσβη απαντώντας του με τη φράση «Alors, c'est la guerre» που σημαίνει «Λοιπόν, αυτό είναι πόλεμος». 

Όταν ο Γκάρτσι παρέδωσε το τελεσίγραφο αποφασισμένος να γίνουν δεκτά τα αιτήματά του, και με τον εκβιασμό ότι διαφορετικά τα ιταλικά στρατεύματα στις 6 το πρωί θα έχουν εισβάλει στον ελλαδικό χωρο, ακολούθησε ο εξής διάλογος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό:

ΓΚΡΑΤΣΙ: «κ. Πρόεδρε, είμαι επιφορτισμένος να σας ανακοινώσω ότι, εις περίπτωσιν μη αποδοχής των όρων, τα ιταλικά στρατεύματα θα εισβάλουν εις το ελληνικόν έδαφος την 6ην πρωινήν.»
ΜΕΤΑΞΑΣ: «Ποια στρατηγικά σημεία θέλει να καταλάβει η Ιταλία;»
ΓΚΡΑΤΣΙ: «Δεν γνωρίζω, κ. Πρόεδρε.»
ΜΕΤΑΞΑΣ: «κ. Πρεσβευτά, το περιεχόμενον του τελεσιγράφου και ο τρόπος καθ’ον μοι επεδόθη σημαίνουν πόλεμον εκ μέρους της Ιταλίας. (Alors c’ est la Guerre!).»

Ο Ιταλός Πρέσβης, Γκάρτσι στα απομνημονεύματά του περιγράφει τη μέρα που κατέφτασε στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά να του παραδώσει το τελεσίγραφο:

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως».

 Όχι, ο Ιωάννης Μεταξάς δεν αψήφησε τις συνέπειες. Όχι, ο Ιωάννης Μεταξάς δεν «πούλησε» την Ελλάδα και μαζί με εκείνον ολόκληρος ο ελληνικός λαός ενώθηκε και κέρδισε... καταφέρνοντας έτσι να απομακρυνθεί ο ιταλικός στρατός. Ίσως, όταν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο τότε το ρίσκο είναι η πιο ορθή απόφαση.

 Λοιπόν, Αλορς σε λα γκερ!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3